31 oktober 2018

Het Feest van Sinterklaas

Multimediale presentatie voor volwassenen: “Het feest van Sint-Nicolaas” door Jan van Ramshorst. Muzikaal exposé over herkomst, symboliek en andere wetenswaardigheden van een populaire traditie.
Jan van Ramshorst is een bevlogen verteller die beschikt over unieke lichtbeelden en historische muziekfragmenten. Het wordt een inspirerende avond met grootbeeld projecties, uitleg en muziek!

Alvast een tipje van de sluier
Het staat te boek als ons meest geliefde nationale feest, zelfs nog met stip verheven boven Koningsdag, Oudejaarsavond of het optuigen van de kerstboom.
Toch zal niet iedereen bekend zijn met de oorspronkelijke betekenis van de roede, de schoorsteen, speculaas, letters, de schoen, het grote boek en andere attributen. Laat staan met de nog veel oudere herkomst van het feest uit de Germaanse mythologie, waarvan sommige elementen ook in het Kerstfeest zijn terug te vinden.
Pepernoten, vruchtbaarheidsfeesten, heilige bomen, de Sjamaan, de bisschop van Myra, middeleeuwse legendes, zwarte raven, Spanjaarden, schoolmeesters… allemaal komen ze aan bod in dit exposé over ons meest populaire volksfeest. Ook is er de nodige aandacht voor het zwarte van Zwarte Piet. En uiteraard beluisteren we de bekende Sinterklaas-muziekmonumentjes die soms onverwachte connecties blijken te hebben met Wolfgang Amadeus Mozart of de Germaanse oppergod.
Een exposé met een luchtige buitenkant en een rijke culturele en maatschappelijke inhoud.