9 februari 2020

Jaarlijks museumbezoek

Het Allard Pierson – vroeger de eerste openbare bibliotheek van Amsterdam – is nu een museum en kennisinstituut van de Universiteit van Amsterdam. Na 400 jaar is het doel niet veranderd: verbinden van kennis en schoonheid van vroeger met de huidige maatschappij.

Het museum heeft er sinds kort 500 m2 bijgekregen om de erfgoedcollecties voor een groter publiek nog toegankelijker te maken. Ook wordt de vaste collectie opnieuw ingedeeld en heropend in september a.s. onder de titel: Van de Nijl tot aan de Amstel.
Toch is het zeker de moeite waard om nog een keer rond te dwalen door de gangen van het oude gebouw en het Griekse en Egyptische cabinet te bewonderen. Daarbij is het de laatste kans om de vrolijk makende tentoonstelling Bes, kleine god in het oude Egypte te zien!

Lid Moïra Müller, gepromoveerd in de oud-Griekse filosofie, zal op 9 februari een introductie geven over het Allard Pierson museum en daarnaast de collectie van het Griekse kabinet wat nader toelichten. Dit doet ze vanuit het huidige perspectief van de vrouwelijke beeldvorming in de klassieke oudheid. Wat deden die vrouwen terwijl de mannen de polis regeerden, sportten, naar de sauna gingen, filosofeerden, poëzie schreven, vazen beschilderden en beelden boetseerden? Waarom mochten de vrouw haar stem niet laten horen en kreeg zij overal de schuld van? Waren er uitzonderingen? Zo ja, hoe verkregen de vrouwen dan haar macht?

Het wordt een leerzame en inspirerende ochtend met voor wie wil de mogelijkheid om gezamenlijk te lunchen en verder te praten.